Allmänt
Vilka betalningsmetoder accepterar ni?
Vi accepterar följande betalningsmetoder: PayPal, kreditkort, Mister Cash och BANK.
Kan jag returnera min beställning?
Du kan returnera produkterna inom 14 dagar om de inte uppfyller dina förväntningar. Produkterna bör vara oskadade. Du kan antingen byta ut produkterna eller få pengarna tillbaka. Kontakta oss via e-post och ange ditt beställningsnummer.
När kan jag förvänta mig att beställningen kommer att anlända?
Om vi får din beställning innan kl. 18:00 kommer den att behandlas samma dag! Beställningarna levereras till dig av transportörerna DPD, DHL och FedEx.
Levererar ni utomlands?
Vi levererar för närvarande till Finland, Danmark, Nederländerna, Belgien, Frankrike, Tyskland, Luxemburg, Italien, Spanien och England. Om du vill att produkterna ska levereras till ett annat land, vänligen kontakta oss så ger vi dig ett sakligt leveranserbjudande.
Vad kostar frakten?
Vi erbjuder gratis frakt på beställningar över 999 kr. För beställningar under 999 kr är fraktkostnaden till Sverige 99 kr. Under beställningsdagen får du en track & trace-kod så att du kan följa med var paketet befinner sig.
Kan jag handla utan moms?
Om du beställer till ett europeiskt företag (utanför Nederländerna) är det möjligt att tillämpa omvänd skattskyldighet. Då debiterar vi ingen moms på fakturan, men du måste dock ange ett VAT-nummer när du beställer för att kunna betala utan moms.
Kan jag returnera varorna och få pengarna tillbaka?
Du har rätt att returnera din beställning inom 14 dagar, men såväl förpackningen som produkterna bör vara oskadade. Om du returnerar din beställning inom 14 dagar återbetalar vi dina pengar inom tre arbetsdagar.
Om LED-lampor
Vad är UGR (Unified Glare Rating)?
Led-panelernas UGR-värde (Unified Glare Rating) anger graden av obehagsbländning i en inomhusanläggning från en betraktares position. I praktiken kan UGR-värdet inte mätas på en gång. Den nya europeiska standarden för inomhusbelysning SS-EN 12464-1 baserar sina rekommendationer för UGR-värden på typisk belysningsstyrka och avskärmningsvinklar i olika utrymmen. Belysningstillverkaren bör bifoga en tabell som anger UGR-värdet med varje lampa. Dessa tabeller visar UGR-värdet i vissa specifika situationer (var uppmärksam på reflektionskoefficienterna och rummets dimensioner).
Nedan hittar du de genomsnittliga UGR-värdena enligt SS-EN 12464-1:
- kontor UGR <19 (våra paneler uppfyller detta krav)
- vardagsrum <16
- passager och korridorer <28
- genomsnittligt industriellt arbete <25
- precisionsarbete <22
Vad är skillnaden mellan lumen och lux?
Lumen – måttenheten för ljusflöde
En lampas ljusflöde mäts i lumen och anger lampans ljusstyrka genom att mäta hur mycket ljus ljuskällan avger från alla olika sidor. Ju högre värde, desto mer ljus avger lampan.
Inomhus ligger ljusflödet vanligtvis på 1100, 2000 eller 3000 lumen. En lampas effekt beror alltid på hur högt den monterats (ju högre tak, desto mer lumen krävs), dess belysningsområde och dess utseende.
Genom att beakta lampans effekt vid sidan av lumen-värdet kan vi fastställa lampans verkningsgrad. Denna variabel kallas ljusutbyte och mäts i lumen/watt. Värdet anger hur mycket av den inmatade energin som omvandlas till ljusflöde.
Lux – ljusstyrka
Ljusstyrkan uttrycks i lux och anger mängden ljus som faktiskt träffar den upplysta ytan (t.ex. golv eller arbetsyta) oavsett hur mycket ljus lampan i teorin avger. Det finns lagstadgade minimikrav på arbetsbelysning som måste uppfyllas, bland annat av företag. EU:s direktiv för inomhusbelysning finns i den europeiska standarden DIN EN 12464-1. Denna standard specificerar de krav som bör uppfyllas beträffande belysning i olika utrymmen.
Exempel på skillnader mellan lumen och lux:
Lumen indikerar den totala mängden ljus som ljuskällan avger. Lux indikerar däremot i vilken utsträckning den yta som har nåtts av ljuset faktiskt blir upplyst. En lampa på 1000 lumen som distribuerar sitt ljus över en yta på 1 m² belyser denna yta med 1000 lux. Om dessa 1000 lumen i stället fördelas på en 10 m² stor yta, är denna yta upplyst med 100 lux.
Hur kan jag dimra min LED-belysning?
Tips för att dimra LED-lampor:
Du känner förmodligen redan till de fördelar som LED-lampor har jämfört med konventionella glödlampor, såsom mindre energiförbrukning, lägre elräkningar och längre livslängd. Du har kanske redan bytt till LED-lampor av dessa skäl – grattis till att du har tagit detta steg! Men kanske du trots allt ibland saknar den hemtrevliga stämningen som din gamla belysning bidrog med?
Om så är fallet kan vi förmodligen hjälpa dig lite på traven! Visste du att (nästan) alla LED-lampor och paneler är dimringsbara? Detta innebär att du kan skapa samma inbjudande och mysiga stämning som förut. Fortsätt läsa så får du veta mer.
- Vilka LED-lampor är dimringsbara – och vilka är inte det (ännu)?
Goda nyheter: alla våra LED-paneler är dimringsbara! Detsamma gäller våra LED-downlights, lister och glödlampor. Om du köper LED-lampor bör du dock ta i beaktande att inte alla LED-lampor är dimringsbara. I så fall rekommenderar vi RGB+CCT-ljus. RGB+CCT-lampan är en dimringsbar LED-lampa vars färg dessutom är justerbar, vilket innebär att du kan skapa olika slags stämningar i det belysta utrymmet. Alla RGB+CCT-lampor är dimringsbara. Om du väljer en annan lampa lönar det sig att kontrollera att lampan i fråga är dimringsbar innan du slutför din beställning.
- Hur dimrar man LED-lampor?
Nu när du har försäkrat dig om att lamporna är dimringsbara berättar vi hur du skall gå till väga för att dimra dem. Lamporna ansluts till dimmern på olika sätt beroende på vilken typ av LED-lampor du väljer. Hur som helst behöver du en dimbar styrenhet och en fjärrkontroll eller en kompitabel strömbrytare med dimmerfunktion.
Alternativ 1: Du har en monokrom eller dimringsbar LED-lampa, t.ex. Standard Lumen LED-panel 40 W i varmvitt. För att dimra ljuset kan du välja en av följande två styrenheter:
- En 1-10 V styrenhet som kopplas till en dimringsbar strömbrytare (ibland även till en fjärrkontroll) och kan anslutas till upp till 17 paneler. Av de två alternativen är detta tillvägagångssätt förmånligare. Styrenhetens kabel är dock för kort för de flesta anslutningar, vilket innebär att du behöver en relativt lång nätkabel för att ansluta styrenheten till strömbrytaren och LED-lampan. Om detta inte är möjligt bör du välja alternativet nedan.
- En 2,4 Ghz trådlös Mi-Light RF/WiFi-styrenhet och Meanwell-drivrutin som ansluts antingen till en fjärrkontroll eller till en väggmonterad fjärrkontroll. Dessa har ett signalområde på upp till 30 meter och kan anslutas till ett obegränsat antal LED-lampor. Du behöver dock en separat styrenhet för varje enskild LED-lampa eller -panel. Styrenhetens anslutningskabel är tillräckligt lång, så ingen ytterligare nätkabel behövs. Med en Mi-Light WiFi-modul kan du dimra lamporna, till exempel från en smarttelefon.
Alternativ 2: Du har en RGB+CCT (flerfärgad) LED-lampa, t.ex. en E27 RGB+CCT 6 W LED-lampa. I detta fall behöver du enbart en styrenhet för att dimra lampan – ingen separat drivrutin behövs. Du kan välja antingen en handdriven fjärrkontroll eller en väggmonterad fjärrkontroll.
Förutom att du kan dimra lamporna kan du också justera lampornas färger – du kan i själva verket skapa upp till 16 miljoner olika färger. Med WiFi-modulen kan du också enkelt styra lamporna via en trådlös anslutning och justera atmosfären i ditt hem efter behag.
- En sammanfattning av allt du behöver tänka på när du köper ljus
- Kontrollera att LED-lamporna verkligen är dimringsbara innan du slutför beställningen.
- Säkerställ att du väljer den styrenhet som lämpar sig bäst för dina utrymmen och behov (särskilt med tanke på nätkabelns längd).
- Om du föredrar lampor som har ytterligare moderna funktioner utöver att de är dimringsbara rekommenderar vi att du överväger RGB+CCT LED-lampor.
- Om du vill åstadkomma en mysig och stämningsfull belysning lönar det sig att investera i dimringsbara LED-lampor samt styrenheter och drivrutiner. En sådan uppsättning är vanligtvis lite dyrare, men är samtidigt en hållbar och långsiktig investering – både för miljön och ditt välbefinnande!
Vad är IP-värde?
Vad betyder IP-värdet egentligen?
Du har kanske redan stött på IP-koder när du har letat efter LED-lampor. Om du någonsin har undrat över vad ett visst IP-skydd innebär eller om du letar efter specifika säkerhetsfunktioner har du kommit till rätt plats.
IP står för International Protection Marking (IEC standard 60529), och kallas ibland även för Ingress Protection Marking. IP-koder består av två siffror (t.ex. IP65). Den första siffran anger hur skyddad elektroniken är från beröring och inträngande objekt (t.ex. damm eller smuts). Den andra siffran beskriver hur bra skyddet är mot vätskor. Den elektroniska enhetens IP-kod anger således i vilken utsträckning utrustningen kan utsättas för smuts eller fukt utan att det medför skador eller olägenheter för människors hälsa eller miljön.
Ljusterminologi – de viktigaste definitionerna
Färgval (i kelvin)
Valet av färg baserar sig ofta på kundens egna preferenser. Studier har visat att färg påverkar mänskors känslomässiga tillstånd, så valet är definitivt av stor vikt. Vissa människor föredrar 3000 kelvin på grund av ljusets värme, det påminner nämligen om det varma ljus traditionella glödlampor avger. Andra föredrar 4000 kelvin eftersom detta innebär en naturligare ljusfärg. En ljuskälla på 4000 kelvin är dessutom effektivare än en ljuskälla på 3000 kelvin.
Studier har också visat att ljusets färg kan påverka prestationsförmågan hos arbetstagare. Rätt ljusfärg kan ha en lugnande eller stimulerande effekt. För att bemöta dessa forskningsresultat finns justerbara vita lampor på marknaden. Personalen förblir fokuserad i och med att ljusets färg i utrymmet långsamt förändras.
Färgtemperatur (i kelvin)
Lampornas färgtemperatur uttrycks i kelvin. Värdet anger ljusets "temperatur" från varmt till kallt. Låga kelvinvärden ger ett varmt gul- eller rödaktigt sken, medan höga kelvinvärden ser kallblå ut. Populära färger är:
- 2700K (mycket varmt, rött/gult)
- 3000K (varmt, gult)
- 4000K (naturligt/dagsljus, vitt)
- 6000K (kallt, vanligtvis blått)
Färgåtergivningsindexet CRI
Färgåtergivningsindexet (CRI) uttrycks som ett Ra-värde. Färgåtergivningen anges som ett tal mellan 0 och 100. Detta tal anger i vilken utsträckning det erhållna ljuset representerar dagsljus.
Ju närmare 100 värdet är, desto bättre. Detta innebär nämligen att ljuskällan närmar sig det optimala ljuset, det vill säga dagsljus.
I utrymmen där god färgigenkänning är viktigt krävs ofta belysning med högre Ra-värden. I klädaffärer eller hos slaktare som arbetar med färska produkter rekommenderas till exempel ett Ra-värde på 90. I kontorslokaler är Ra>80 vanligtvis tillräckligt. I standarden SS-EN 12464-1 anges också minimikraven för Ra-värdet per rum.
Ljusflöde
Måttenheten för ljusflöde kallas lumen och anger mängden ljus.
Inomhus används vanligtvis ljusflöden på 1100, 2000 och 3000 lumen. Ju högre lumenutgång, desto mer ljus. Den faktiska mängden ljus beror på lampans monteringshöjd, dess avstånd och strålning.
Luminans
Luminansen (ljusstyrkan) syftar på det ljus som reflekteras av en yta. Luminans uttrycks i candela per kvadratmeter (cd/m2).
Värdet, mätt i candela per kvadratmeter, består av förhållandet mellan belysningsstyrkan och ytans reflektionskoefficient. Ett vitt golv reflekterar till exempel mer ljus än ett grått eller svart golv. Luminans är viktigt eftersom bländning också kan uppstå genom reflektioner.
Luminansen påverkar till vilken grad vi uppfattar belysningen i ett rum som trevlig. För låg eller för hög luminans kan uppfattas som irriterande.
Tillräcklig skärmningsvinkel
För att motverka bländning har minimikrav fastställts vad beträffar skärmningsvinklar hos belysningslampor.
Tillräckliga skärmningsvinklar uppnås genom att avskärma lampan. Från 20 000 cd/m2 uppåt måste skärmningsvinkeln vara 15°, från 50 000 uppåt måste den vara 20° och från 500 000 uppåt 30°.
Med infällda ljuskällor som är försedda med optik, såsom downlights, är bländning på grund av luminans mindre sannolikt. Ljuskällorna är redan inbyggda och ljuset infaller i en vinkel gentemot optiken.
UGR (unified glare rating)
UGR står för Unified Glare Rating. UGR-värdet anges som ett tal mellan 10 och 28, där 10 betyder en låg grad av bländning, och 28 en hög grad av bländning. UGR-värdet indikerar i vilken utsträckning det är möjligt att från ögonhöjd titta rakt in i ljuskällan.
Belysningsstyrka i lux
Belysningsstyrka, eller illuminans, uttrycks i lux och anger ljuskällans effekt på den upplysta ytan. Lumenutgången måste motsvara de lagstadgade minimikrav som ställs på lux-värden. Ljusstyrkan beror bland annat på lampans ljusflöde, armaturens optiska egenskaper och avståndet till den belysta ytan.
Vad beträffar illuminansvärdet finns det olika rekommendationer för olika rum och olika användningsändamål.
LED-tips
Hur många LED-paneler behöver jag?
Många faktorer påverkar lux-värdet (ljusmängden på golvnivå) och lumen-värdet (ljusmängden från ljuskällan), och avgör på så vis hur många LED-paneler du behöver. Takets höjd är en viktig faktor. Ett högt tak innebär mindre ljus på golvet och därmed ett lägre lux-värde. En lux är lika med en lumen/m2.
Antalet fönster samt deras dimensioner påverkar också hurdan belysning ett utrymme kräver. Om rummet blir upplyst av dagsljus utifrån behöver du mindre belysning inomhus under dagtid. Takets, väggarnas och golvets färg påverkar också belysningsbehovet. Ett vitt utrymme reflekterar till exempel mycket mer ljus än ett mörkt utrymme. Således kräver ett ljust rum färre ljuskällor.
Du behöver i genomsnitt en panel på 60x60 cm per 8 m2. För 100 m2 behöver du alltså 13 LED-paneler på 60x60 cm. Dessa beräkningar baserar sig på den genomsnittliga takhöjden i kontorsutrymmen, som är 2,50 meter.
Hur monterar jag mina LED-paneler?
LED-paneler är mycket enkla att montera och installera. Nedan förklarar vi hur du ansluter och installerar de nya LED-panelerna.
Anslutning av LED-paneler
Detta behöver du:
- LED-panel
- LED-styrenhet (levereras med LED-panelerna)
- nätkabel
- WAGO-anslutningsklämmor
Instruktioner:
Steg 1: Anslut LED-styrenheten till nätkabeln genom att med hjälp av WAGO-klämmor (eller kopplingsplintar) ansluta styrenhetens kablar och nätkabeln till varandra.
Steg 2: Anslut nätkabeln till ett eluttag.
Steg 3: Anslut styrenheten till LED-panelen, lägg märke till pilarna och se till att dra åt dessa ordentligt.
Montering av led-paneler i taket
Detta behöver du:
- LED-panel
- Montageram för LED-panel
- skruvar (ingår) – 4 gröna pluggar, 4 långa skruvar och 4 små skruvar
- skruvmejsel
Instruktioner:
Steg 1: Skruva fast båda sidorna av montageramen i taket, till detta behöver du de gröna pluggarna och långa skruvarna.
Steg 2: Skruva fast en av montageramsatsens två återstående delar på ena sidan av ramen.
OBS: Lämna den andra sidan öppen.
Steg 3: Skjut in LED-panelen i montageramen.
Steg 4: Slut nu även den sista sidan av ramen genom att skruva fast den återstående delen.
Ljusplanering och belysningsråd
Att belysa ett rum på rätt sätt verkar ofta lättare än det i själva verket är. Belysningen måste vara tillräckligt stark, men den får inte blända eller skada ögonen. Rätt belysning kan spara el och sänka energikostnaderna, men belysningen bör samtidigt ge tillräckligt med ljus för alla aktiviteter som sker i utrymmet – särskilt när det gäller företagsverksamhet. Företag är tvungna att följa belysningsinstruktioner för att uppfylla rådande arbetssäkerhetsbestämmelser.
När det gäller hembelysning finns det mycket mera utrymme för experimentering. Trots detta är det en god idé att redan i förväg fundera noggrant över belysningsbehovet och lampornas användningsändamål, så att du inte slösar bort dina pengar på olämpliga lampor.
På den här sidan hittar du svar på vanligen ställda frågor innan du införskaffar dina LED-lampor. Vi hjälper dig gärna med att hitta de mest lämpliga lamporna för just dina lokaler!
Hur många LED-lampor behöver jag?
Många faktorer påverkar lux-värdet (ljusmängden på golvnivå) och lumen-värdet (ljusmängden från ljuskällan), och avgör på så vis hur många LED-paneler du behöver. Takets höjd är en viktig faktor. Ett högt tak innebär mindre ljus på golvet och därmed ett lägre lux-värde. En lux är lika med en lumen/m2.
Antalet fönster samt deras dimensioner påverkar också hurdan belysning ett utrymme kräver. Om rummet blir upplyst av dagsljus utifrån behöver du mindre belysning inomhus under dagtid. Takets, väggarnas och golvets färg påverkar också belysningsbehovet. Ett vitt utrymme reflekterar till exempel mycket mer ljus än ett mörkt utrymme. Således kräver ett ljust rum färre ljuskällor.
Hur hög ljusstyrka (lux) rekommenderas i olika utrymmen?
Nedan hittar du ett utdrag ur belysningsinstruktionerna i standarden SS-EN 12464-1: 2011. Ljus och belysning – Belysning av arbetsplatser – Del 1: Arbetsplatser inomhus. Denna Europastandard specificerar belysningskrav för arbetsplatser inomhus och uppfyller behoven för synkomfort och synprestation för människor med normal synkapacitet.
Kontor:
- kontor med arbetsstationer bredvid ett fönster 500 lux
- gemensamma utrymmen 500 lux
- mötesrum (dimringsbar) 400 lux
Rum (offentliga):
- korridorer 200 lux
- matsalar 200 lux
- lagerutrymmen 75 lux
- sanitära utrymmen 100 lux
- serviceutrymmen 100 lux
- trappor 100 lux
Skolor:
- gymnastiksalar 375 lux
- omklädningsrum 150 lux
- klassrum (dimringsbar) 500 lux
- övningsrum 750 lux
- sanitära utrymmen 100 lux
Detaljhandel:
- utställningslokaler 350 lux
- försäljningsutrymmen 350 lux
Läkarmottagningar:
- undersökningsrum 1000 lux
- tandläkarutrymmen 1000 lux
- behandlingsrum (dimringsbar) 300 lux
- väntrum 300 lux
Hotell/catering:
- hotellrum 300 lux
- kök 500 lux
- reception 200 lux
Vilken sorts LED-ljus lämpar sig bäst för mina ändamål?
Nedan hittar du tips och produktrekommendationer när det gäller att välja LED-lampor.
Kommersiellt bruk:
- LED-belysning för industriellt bruk
- LED-butiksbelysning
- LED-belysning för kontor och väntrum
- LED-belysning för skolor och universitet
- LED-belysning för hotell och restauranger
- LED-belysning för badhus och simhallar
- LED-belysning för hälso- och sjukvård
- LED-belysning för gym och sportcenter
- LED-belysning för parkeringsplatser
Privat bruk:
- LED-belysning för badrum
Vilken färgs ljus behöver jag?
LED-belysningens färgtemperatur uttrycks i kelvin (K). Ju lägre kelvin-tal, desto varmare är ljusets färg, och ju högre kelvin-tal, desto kallare är ljusets färg.
I vårt sortiment finns LED-paneler i olika färger: 3000K varmvit, 4000K off-white (naturvit), 6000K kallvit samt flerfärgade RGB-, RGBW- och RGB+CCT-paneler. Den optimala färgtemperaturen beror på var du planerar att placera panelerna.
- 3000K LED-paneler används ofta i receptioner, restauranger, butiker, omklädningsrum och kontor. Denna färgtemperatur beskrivs ofta som "mysig" och "stämningsfull". Den lämpar sig utmärkt om du vill skapa en hemtrevlig atmosfär.
- 4000K LED-paneler är de populäraste panelerna i vårt sortiment på grund av deras "neutrala ljus". Dessa paneler används ofta i kontorsutrymmen,
utställningslokaler, frisörer, skönhetssalonger samt i kök och i skolor. - 6000K LED-paneler används ofta i utrymmen där god sikt är viktigt, såsom lagerlokaler, tandkliniker, klädaffärer, sjukhus, verkstäder och kontor. Av alla paneler är detta den vars ljus är mest likt dagsljus, med en antydan av blått.
På bilden nedan kan du se alla tre olika färgtemperaturer: varmvit, naturvit och kallvit.
Färgtabell – vilka färgtemperaturer passar i vilka utrymmen?
Denna tabell fungerar som en allmän guide. Om du vill ha mer information, vänligen kontakta vår kundservice (+31 (0) 20 26 00 008 / [email protected]).
Färgtemperatur |
Utrymme |
Varmvit |
|
3000K |
Badrum |
3000K |
Bar |
3000K |
Bibliotek |
3000K |
Biograf |
3000K |
Kasino |
3000K |
Barnrum |
3000K |
Apotek |
3000K |
Stadshus |
3000K |
Hotell |
3000K |
Kök |
3000K |
Restauranger |
3000K |
Bastu |
3000K |
Teater |
3000K |
Väntrum |
|
|
Naturvit |
|
4000K |
Bilaffär |
4000K |
Apotek |
4000K |
Läkarmottagning |
4000K |
Cykelaffär |
4000K |
Gym |
4000K |
Livsmedelsaffär |
4000K |
Kontor |
4000K |
Industrianläggning |
4000K |
Klädaffär |
4000K |
Sportaffär |
4000K |
Utställningslokal |
|
|
Kallvit |
|
6000K |
Arbetsrum |
6000K |
Förråd |
6000K |
Operationssal |
6000K |
Parkeringshus |
6000K |
Verkstad |
6000K |
Målning och restaurering |
6000K |
Tandlaboratorium |
Ersätt dina halogenlampor med rätt LED-lampor:
Den 1 september 2018 trädde en ny lag i kraft inom EU som förbjuder tillverkning av halogenlampor. På grund av deras ineffektiva energiförbrukning försvinner halogenlampor i energiklass D gradvis från marknaden. Beslutet fattades redan 2015, men EU gav konsumenter och företag tid att förbereda sig för förändringen.
Vad förväntar sig EU av förbudet?
- EU uppskattar att denna åtgärd kommer att leda till energibesparingar på upp till 40 miljarder kWh år 2020, vilket ungefär motsvarande den årliga elförbrukningen i samtliga holländska och belgiska hushåll.
- Dessutom kommer förbudet mot halogenlampor att minska koldioxidutsläppen med upp till 15 miljarder kg.
- Studier har visat att halogenlampor förbrukar fem gånger mer energi än LED-lampor.
- Dessutom har LED-lampor en livslängd på upp till 50 000 driftstimmar, medan motsvarande siffra för halogenlampor ligger på bara cirka 2 000 timmar.
När du köper LED-lampor gör du ett miljövänligt val och sparar dessutom mycket pengar på köpet!
LED vs. halogenlampor
En vanlig missuppfattning om LED-lampor är att deras ljus skulle vara för svalt och obehagligt, och att ljusflödet inte kan jämföras med ljusflödet från en halogenlampa. En annan myt är att LED-belysning skulle vara betydligt dyrare än halogenbelysning. Detta stämmer dock inte längre! Vi erbjuder förmånliga LED-lampor i olika ljusa färger (varmvitt, naturvitt och kallvitt). Därtill erbjuder vi också dimringsbara modeller av dessa LED-lampor.
Hur hittar man rätt LED-alternativ när man vill ersätta gamla halogenlampor?
För att underlätta bytet till LED-lampor kan du använda dig av tabellen nedan. På så vis kan du lätt ersätta gamla halogenlampor med miljövänliga och energieffektiva LED-lampor.
Halogenlampa |
Ej dimbart LED-alternativ |
Dimbart LED-alternativ |
GU10 Halogen Spotlight 50W |
|
LED GU10 Spotlight 5W 2700K |
|
|
LED GU10 Spotlight 5W 4000K |
|
|
LED GU10 Spotlight 5W 6000K |
|
|
|
E14 Halogenlampa 20W |
|
E14 LED filamentlampa 2200K 4W (Kronljus) |
|
|
E14 LED filamentlampa 2200K 4W (Låga) |
|
|
|
E14 Halogenlampa 40-50W |
|
E14 LED filamentlampa 2200K 6W (ST64) |
|
|
E14 LED filamentlampa 2200K 6W (G125) |
|
|
|
E27 Halogenlampa 20W |
E27 LED lampa 2700K 3W (A50) |
E27 LED filamentlampa 2600K 4W (ST64) |
|
E27 LED lampa 4000K 3W (A50) |
E27 LED filamentlampa 2700K 4W (G125) |
|
|
|
E27 Halogenlampa 40-50W |
E27 LED lampa 2700K 5W (A50) |
E27 LED filamentlampa 2200K 6W (A60) |
|
E27 LED lampa 4000K 5W (A50) |
|
|
|
|
E27 Halogenlampa 60W |
E27 LED lampa 2700K 7W (A60) |
|
|
E27 LED lampa 4000K 7W (A60) |
|
|
|
|
E27 Halogenlampa 75W |
E27 LED lampa 2700K 9W (A60) |
|
|
E27 LED lampa 4000K 9W (A60) |
|
Obs: kelvin-värdena (t.ex. 4000 K) hänvisar till ljusets färgtemperatur. Varmvita lampor (2200 - 2700K) lämpar sig till exempel för vardagsrum, medan ljusvita lampor (4000K) ofta används i arbetslokaler och kontorsutrymmen.